Zon, zee en strand. De bermuda mee en de zonnecrème niet vergeten. Helaas zal je niet veel aan luieren toekomen in deze Tropico 5 want je eigen tropisch oord runnen is een veeleisende zaak. Gelukkig is de game van de nodige humor voorzien die het haast verleidelijk maakt om dictators met een zacht knipoog goed te keuren.

De dictator in Tropico

Juist je mag eens lekker de vrees en afkeur van iedere bananenrepubliek uithangen. Door de nodige dosis humor erin te verwerken hoef je in deze game je daar niet eens slecht over te voelen. Je eerste grote taak is om je onafhankelijkheid te kopen van de koninklijke kroon die je uitgezonden heeft naar dit exotisch stukje paradijs. Om daar in te slagen heb je wel de hulp nodig van de revolutionairen. Hoe meer je van die gasten steun krijgt hoe meer je geliefd bent en dat is belangrijk voor de verkiezingen. Het helpt ook nog eens om de rebellen het hoofd te bieden zodat je paleis niet wordt platgebrand tijdens een opstand en je een game over aan je been hebt.

Je moet natuurlijk de nodige zaken verrichten om je bevolking gelukkig te houden. Een goeie productie van goederen aan de dag leggen, je import en export beleid in de gaten houden, voldoende woonvoorzieningen, culturele en ontspanningsmogelijkheden voorzien, je noemt het maar op. Deze Tropico is op dat vlak van alle toeters en bellen voorzien.

GameSnackBE-Tropico-5-Screenshot-01

Bovendien kan je dictator zelf gekozen worden uit een bepaalde dynastie en kun je hem of haar, zij het eerder beperkt, zelf vorm geven en aankleden. Een ander interessant aspect is dat je dictator ook kinderen kan hebben en andere familieleden. Soms zijn er zelfs ruzies binnen je dynastie en zal je de gemoederen moeten bedaren. Je kinderen kunnen trouwens ook je rol overnemen wanneer je na bepaalde tijd komt te overlijden. Het klinkt misschien raar maar voor één keer is de dictator uithangen een coole zaak.

Om iets te ontdekken

Het aantal keren dat je met een plank geslagen moet worden om feitelijk iets te ontdekken is ongeveer 7. Afhankelijk van de plank in kwestie natuurlijk. Het is maar één van de vele humoristische zaken die aan bod komen tijdens je gameplay, maar ook de ritmische salsa muziek brengt je in een tropische stemming. In tropico moet je ook een waaier aan zaken eerst laten onderzoeken alvorens je er mee aan de slag kan. Dat kost wat tijd natuurlijk, maar met het verstrijken van de tijd kom je ook in een nieuw tijdperk terecht.

GameSnackBE-Tropico-5-Screenshot-02

Zo zijn er maar liefst 4 verschillende tijdperken voorzien. Telkens je in een nieuw tijdperk terecht komt neemt de mogelijkheid toe om je paradijs van nieuwe infrastructuren en economische voordelen te voorzien. Je kan zo aan toerisme beginnen doen na het eerste tijdperk, maar uiteindelijk staat er zelfs een ruimteprogramma op je agenda.

Natuurlijk kan je een verslag opvragen van wat er gebeurt en je kan ook de nodige economische maatregelen nemen door edicts uit te vaardigen. Deze laatste zijn dan voor (on)bepaalde tijd van kracht. Verwacht echter niet dat je economie gezond houden een briesje is, want je zal de zaken goed in de gaten moeten houden als je rendabel wenst te blijven.

GameSnackBE-Tropico-5-Screenshot-03

Tsunami’s en andere noodtoestanden

Ja het zou natuurlijk geen sim zijn mochten er geen rampen in verwerkt zijn. Van tsunami’s tot tornado’s en aardbevingen, het zijn er maar enkele. Op andere momenten loert het gevaar echter vanuit een andere hoek. Piraten die je eiland komen plunderen of een grootmacht waar je een slechte relatie mee hebt die je aanvallen. Het kan allemaal en je zal de nodige militaire voorzieningen moeten installeren om je te kunnen verweren. De game doet je ook regelmatig kiezen voor welke natie je kiest met als resultaat natuurlijk dat je een andere natie op de tenen trapt.

De singleplayer

Deze bestaat uit een uitgebreide campagne waarbij je steeds de nodige doelstellingen moet weten te halen. X aantal goederen exporteren, iets bouwen, maar soms ook andere kwesties zoals bv. het beledigen van de koningin door haar man roze ondergoed toe te sturen. We noemen zo maar één voorbeeld op, maar er zijn er genoeg. Wie graag wat minder uitdaging heeft en zijn eigen weg wil inslaan kan in de sandbox modus terecht. Houd er echter rekening mee dat je ook daar nog steeds de nodige opdrachten moet vervullen. Deze Tropico zou natuurlijk geen sim zijn mocht er geen tutorial voorhanden zijn die je netjes wegwijs maakt in het reilen en zeilen van een tropisch oord.

GameSnackBE-Tropico-5-Screenshot-04

De multiplayer

Iets interessanter wordt het wanneer je het met zijn vieren opneemt tegen elkaar om te zien wie de grootste is. Elke speler krijgt daarbij zijn stukje eiland waar hij vrij is om te regeren zoals hij wil. Het competitieve zit hem er echter in dat je met andere spelers vriendschappen kan sluiten en in vrede kan samen leven of hun de oorlog verklaren. Het hoeft niet gezegd dat hij die het meest in militaire structuren heeft geïnvesteerd daarbij een voordeel heeft. Vroeg of laat schiet er zo maar één over die dan de wedstrijd gewonnen heeft. Let wel op dat zo’n multiplayerpartijtje flink wat van je nachtrust kan kosten. Wie de zaken wat sneller wil laten gaan kan wel voor een quick match kiezen, maar deze partijen hebben dan ook minder om het lijf en zijn daardoor ook minder interessant.

In een kokosnoot

Deze Tropico 5 levert een aardige sim af die fans van het genre zeker zal weten te bekoren. De humor en de ritmische soundtrack geven de game een extra mee terwijl er in de game steeds genoeg te doen valt om je aan het spelen te houden. De dictator uithangen was nog nooit zo leuk, maar je zal allicht wel te vinden moeten zijn voor dit soort gameplay.

No more articles