Nu Ratchet & Clanck een succesvolle reboot heeft gekregen, denken we aan nog andere franchises waarvan we dromen dat ze ooit een tweede jeugd krijgen. Stuk voor stuk zijn het series waarvan we deel na deel verslonden. Nieuwe titels bleven echter uit en met de jaren sloten de studio’s hun deuren. De kans dat we ooit nog een nieuw deel in de franchise krijgen, is als sneeuw voor de zon gesmolten. Maar we blijven hopen…

10) Project Gotham Racing (2000 – 2009)

Zonder twijfel rekenen we Metropolis Street Racer en diens opvolgers onder de naam Project Gotham Racing tot onze favoriete racing games allertijden. Een groot deel daarvan is te danken aan de moeilijkheidsgraad. Je kon deze arcade racer casual spelen voor enkele ritjes, maar om de game te voltooien moest je werkelijk het onderste uit de kan halen. Eerder dan uit standaard races waren de games namelijk opgebouwd uit een reeks challenges die vaak een perfecte test vormen van zowel je snelheid als je behendigheid. Door een reeks kegeltjes navigeren bijvoorbeeld op een strikte timer of een moeilijke bochtensequentie aan een maximale snelheid doorkruisen.

Koppel daar nog eens prachtige visuals, exclusieve wagens en motoren, een photo-en streaming-service avant la lettre en een heerlijke multiplayer aan vast en je ziet snel in waarom wij dromen van een nieuwe PGR! Bizarre Creations, de studio achter deze reeks, bestaat ondertussen helaas niet meer. Maar volgens de laatste berichten zitten de rechten momenteel bij Turn 10. Dat doet ons hopen dat die jongens, tussen 2 Forza’s door, toch eens de tijd vinden om deze franchise van onder het stof te halen.

9) Tenchu (1998 – 2009)

Velen denken dat Metal Gear Solid de uitvinder van het 3D stealth-genre is, maar dat hebben ze mis. Voor MGS was er namelijk de ninja stealth-game Tenchu. Deze franchise kreeg helaas niet hetzelfde budget als MGS of Splinter Cell en kon mede daardoor nooit aan deze reeksen tippen. Maar net daarom hopen we op een reboot.

Ninja’s zijn op zichzelf al enorm cool, maar Tenchu wist daar nog een schep bovenop te doen met straffe stealthkills en slimme gadgets zoals grappling hooks, vergiftigde rijst en rookbommen. Wij waren destijds in de ban van deze ninja-fantasy en zouden dat graag nog eens herbeleven in HD alstublieft!

8) Legacy of Kain (1996 – 2003)

Wanneer je nu naar het gamelandschap kijkt, met zijn monster franchises als FIFA, Call of Duty en Grand Theft Auto, zou je haast vergeten dat er ooit een tijd was dat 3D actie-platfomers de plak zwaaiden. Eentje daarvan was zonder twijfel Legacy of Kain: Soul Reaver die dankzij zijn setting, sfeer, gameplay en visuals hoge ogen wist te gooien in de late jaren ’90. Het was een sequel van Blood Omen: Legacy of Kain, maar waar deze game eerder een top-down RPG was, luide Soul Reaver het 3D tijdperk in voor de franchise.

Jij speelt als Raziël en moest met behulp van het zwaard “Soul Reaver” wraak nemen op de kwaadaardige vampier Kain die je verbannen had. De reeks had altijd al een rijke lore en er zijn ongetwijfeld nog verhalen in dit universum die nog niet verteld zijn. Daarom zien we een nieuwe telg in deze vergeten reeks helemaal zitten.

7) WipeOut (1995 – 2012)

WipeOut was dé reden waarom wij al die tijd geleden een PSX kochten! Niet moeilijk, want de verbluffende snelheid, de futuristische grafics en de soundtrack met nummers van echte artiesten als Chemical Brothers, Prodigy en Kraftwerk zorgden ervoor dat we snel mee waren met de terechte hype.

Later kreeg de serie het echter moeilijk en hoewel de kwaliteit nooit echt slecht werd, verloor de franchise momentum na Wip3Out. Naar verluidt was de studio volop bezig met een sequel toen ze in 2012 plots de deuren sloot. Sindsdien is het stil rond deze serie. Naar alle waarschijnlijkheid echter heeft Sony nog steeds de rechten in handen en voorlopig verliezen we daarom nog niet de hoop dat WipeOut ooit terugkomt. Wie weet zelfs sneller dan we allemaal denken.

6) Micro Machines (1991 – 2006)

De miniatuur speelgoed autootjes bestaan tot op vandaag nog altijd, maar voor de Micro Machines game moeten we ondertussen al 10 jaar terug in de tijd. Onbegrijpelijk, want de leuke settings gaande van badkuipen tot pooltafels waar je met miniatuurautootjes en -bootjes doorheen racete, samen met de snelle gameplay, waren het ideale multiplayer-recept. De originele op de NES werd zelfs door Guiness World Records uitgeroepen tot een van de games “you must play before you die“. Latere versies voegden ook online multiplayer toe en een intuïtieve level-editor waarmee je zelf circuits kon maken.

We zeggen niet dat ze hier een €69,99 triple-A titel van moeten maken met een €49,99 season pass, maar een schappelijk geprijsde arcade-remake van het origineel zouden we zeker zien zitten!

5) TimeSplitters (2000 – 2005)

Weinig franchises waarbij je in de ene level op zombies aan het knallen bent en de volgende op aliens om dan 2 levels verder te eindigen tegen een bende losgeslagen robot-aapjes. TimeSplitters deed dit allemaal met verve en een flinke dosis humor. Voor de multiplayer kon je online gaan, nog een vrij nieuwe feature indertijd op consoles, en was je niet tevreden met het aanbod aan levels kon je zelf nog aan de slag met een intuïtieve level-editor.

De reeks stopte op zijn hoogtepunt met TimeSplitters 3: Future Perfect, een game waar weinig op aan te merken viel. Maar het was duidelijk dat de PS2 en Xbox-hardware tot op de limieten gepushed werd. Nét daarom zouden we niks liever willen dat een next-gen reboot van dit pareltje!

4) Duke Nukem (1991 – 2011)

DOOM krijgt een reboot en hoewel we onze handen nog niet hebben kunnen leggen op de singleplayer, ziet het er wel veelbelovend uit. Waarom dus ook niet die andere grote FPS franchise uit het verleden rebooten en Duke Nukem in ere herstellen na het Forever-debacle van 2011?

Wij zouden een nieuw avontuur van deze machoheld in de spirit van de oude games alvast helemaal zien zitten. It’s time to kick ass and chew bubble gum… and we’re all outta gum!

3) Crash Bandicoot (1996 – 2010)

Nu Ratchet & Clanck een oppoets beurt heeft gekregen en dat geresulteerd heeft in een plaatje van ’n game, doet dat onze hoop opflakkeren dat misschien ook deze Naughty Dog-franchise van onder het stof wordt gehaald. In het platform-genre was CB altijd een vreemde eend in de bijt, met zijn lineaire 2,5D-achtige gameplay. Maar het spel zat goed in elkaar, had strakke gameplay en was bovenal doorspekt met humor. Crash Bandicoot nam zichzelf niet helemaal serieus en net daarom deden wij dat wel. Please Naughty Dog, breng deze reeks terug!

2) Onimusha (2001 – 2012)

In lang vervlogen tijden kreeg iemand bij Capcom het briljante idee om een herinterpretatie te maken van Resident Evil. Maar in de plaats van in een villa, zou deze game zich afspelen in Sengoku Japan. Jammer dat de franchise wat in de vergetelheid gesukkeld is, want de reeks stond steeds garant voor steengoede en succesvolle titels. Onimusha Warlords was zelfs de eerste game op de PS2 die de barrière van 1,000,000 verkochte exemplaren doorbrak! Tussen de eerste 3 titels zit er geen enkele die op metacritic onder de 80% scoort. Er zijn maar weinig franchises die zulk een goede trackrecord kunnen voorleggen.

De tijd is volgens ons rijp voor een nieuwe Onimusha. Misschien een Dark Souls – achtige game maar dan met het feodale Japan als achtergrondsetting? We zijn al voor minder enthousiast geworden!

1) Medal of Honor (1999 – 2012)

Wanneer we hier Medal of Honor vermelden, dan bedoelen we daarmee de goeie ouwe WOII-shooter uit het PlayStation 1 en 2 tijdperk, niet de recentere Warfighter uit 2012 die we liefst zo snel mogelijk zouden vergeten.
We zijn inmiddels allemaal verzadigd geraakt door de overvloed aan moderne en futuristische shooters. Call of Duty zal zelfs de ruimte opzoeken voor de 2016-editie.

Meer dan ooit is het daarom nodig om nog eens de slagvelden van de 2e Wereldoorlog op te zoeken en geen franchise daarvoor meer geschikt dan deze die er ooit mee begon: Medal of Honor. Stel je de Normandië-landing maar eens voor in 1080p in plaats van 480i zoals we hem ooit speelden in Medal of Honor Frontline!

https://www.youtube.com/watch?v=ZY5XAjEwtBs

Zo, dat waren 10 franchises die volgens ons dringend aan een reboot toe zijn. Vergeten we er? Laat het ons weten in de comments!

No more articles